Him Yong Gi (힘용기)

Naast een kleine knipoog naar naam van de oprichter (Marcel Spierings) staat  de betekenis van “Him Yong Gi” in het teken van KRACHT en MOED.

Verder zien we nog een aantal elementen die niet alleen onderdeel uitmaken van het logo, maar ook van het gedachtengoed van karateschool Him Yong Gi.

De Vis
In Korea staat de vis voor “ijver en zelfdiscipline“.  Een vis wordt gezien als een dier dat zich voortdurend inspant. Hij sluit namelijk nooit zijn ogen. Zelfs niet als hij slaapt. Daarnaast kan het klassieke Yin en Yang-symbool worden geïnterpreteerd als twee vissen en de vis kan onbevreesdheid en vrijheid vertegenwoordigen.

De kleur wit
Wit is de meest gebruikte kleur in Korea. Koreanen werden soms “de in het wit geklede mensen” genoemd. Historisch gezien droegen gewone mensen witte hanboks, een traditionele Koreaanse vorm van kleding. Alleen royalty en de hogere klasse mochten namelijk kleurrijke hanboks dragen. Wit wordt nog steeds veel gedragen en symboliseert zuiverheid, onschuld, vrede en patriottisme. Traditioneel staat wit voor het element metaal en de richting West.

De kleur zwart
De kleur zwart wordt geassocieerd met meesterschap en het eindpunt van een cyclus in Korea. Zwart vertegenwoordigt de duisternis nadat meesterschap is bereikt, de plaats voorbij het licht.  Omdat Koreanen echter geloven dat alles gebaseerd is op een balans van tegenstellingen, is duisternis ook noodzakelijk als oorsprong voor licht. Zwart komt ook overeen met het element water en de richting Noord.

De kleur blauw
De kleur blauw wordt geassocieerd met het element hout en de richting Oost. In de Koreaanse vlag symboliseert blauw eum of yin, wat koele, vrouwelijke energie is. Eum-energie wordt geassocieerd met de maan en is passief, meegaand en ontvankelijk.  Blauw wordt in evenwicht gehouden door rood in de Koreaanse vlag. Terwijl rood de gepassioneerde energie van het leven vertegenwoordigt, vertegenwoordigt blauw het tegenovergestelde, de dood.

De kleur rood
Traditioneel wordt rood geassocieerd met vuur en de zuidelijke richting. Rood wordt gesymboliseerd door yin-energie, wat staat voor mannelijke energie, de zon en de levenskracht. In de Koreaanse vlag wordt rood in evenwicht gehouden door de tegenovergestelde kleur, blauw. De kleur rood symboliseert ook passie en historisch gezien was het ongepast voor Koreanen om de kleur rood te dragen. In het moderne Korea wordt rood echter geassocieerd met een passie voor sport en het is gebruikelijk om rood te dragen tijdens sportevenementen om steun te betuigen.

Marcel Spierings

Sa Bum Nim (Leraar 4de Dan) Marcel Spierings is de oprichter van Karateschool “Him Yong Gi”

Even voorstellen

Wie ben je:
– Marcel Spierings

Wanneer ben je geboren:
– 15-06-1967

Hoelang doe je al aan tang soo do:
– Al sinds september 1980

Welke band heb je:
– 4de dan

Welk onderdeel vind je het leukst:
– Het leukst vind ik het sparren, maar het doceren van trap en stoottechnieken vind ik ook heel leuk om te doen.

Waarom zou iedereen aan tang soo do moeten doen:
– Uitstekende sport om jezelf te leren verdedigen en om zelfvertrouwen te krijgen. Daarbij helpt de sport je ontwikkelen op allerlei manieren, waarmee veel profijt zal hebben in het dagelijks leven.